Cara Mendaftar Pencari Kerja di JobsMalaysia

Berikut adalah panduan cara mendaftar sebagai pencari kerja di portal JobsMalaysia.gov.my.

Portal JobsMalaysia adalah sistem penjodohan pekerjaan secara online yang disediakan oleh KSM (Kementerian Sumber Manusia Malaysia) secara percuma. Ia bertindak sebagai pusat sehenti maklumat pasaran buruh dengan memberi kemudahan kepada pencari kerja untuk mendapat kerja yang sesuai. Manakala majikan pula boleh mengiklan jawatan kosong dan mendapatkan pekerja mengikut keperluan syarikat.

Cara Mendaftar di JobsMalaysia.gov.my

Berikut adalah langkah-langkah untuk register di JobsMalaysia:

 1. Layari portal jobsmalaysia.gov.my

  jobsmalaysia job seekers jawatan kosong

 2. Klik anak panah pada tab "Pencari Kerja" dan pilih "Daftar Akaun Baru".
 3. Masukkan no. MyKad and dan klik butang "Hantar".
 4. Klik butang "Pendaftaran Online".
 5. Lengkapkan Pendaftaran Pencari Kerja - Profil Am Pemohon.
 6. Di akhir halaman ini, pilih Tahap Pendidikan dan Sektor Pekerjaan. Tahap Pendidikan akan menentukan bilangan pilihan Sektor Pekerjaan yang boleh anda pilih. Sekurang-kurangnya 1 pilihan diperlukan:
  • Agensi kerajaan (selain SPA).
  • Suruhan Jaya Perkhidmatan Awam (SPA).
  • Suruhan Jaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP)
  • Angkatan Tentera Malaysia
  • Sektor Swasta
 7. Setelah selesai mengisi maklumat dikehendaki di dalam setiap halaman, tekan butang <Berikut> untuk halaman seterusnya.
 8. Lengkapkan maklumat Pendaftaran Pencari Kerja - Jawatan Dipohon. Anda perlu mengisi maklumat untuk setiap Sektor Pekerjaan yang telah anda pilih -satu halaman untuk setiap sektor.
 9. Lengkapkan Maklumat Terperinci, Maklumat Fizikal, Maklumat Akademik, Pengalaman Kerja, Maklumat Ko-Kurikulum dan Maklumat Tambahan.
 10. Seterusnya baca Pengakuan Pemohon. dan tandakan pada kotak "Saya Setuju".
 11. Akhir sekali halaman Pendaftaran Pencari Kerja - Selesai dipaparkan, menandakan bahawa pendaftaran telah selesai. Skrin akan memaparkan semula maklumat Login ID pencari kerja bersama Nombor Pin.

  Di halaman ini juga anda boleh memuat naik sijil, dengan menekan butang <Muatnaik Sijil>.

Semoga panduan ini berguna untuk penganggur-penganggur serta pencari-pencari kerja (job seekers) yang sentiasa bersedia untuk mengisi jawatan-jawatan kosong yang diiklankan.